Hållbar svensk odling i generationer

Vitkål


(BRASSICA OLERACEA)

Säsong Maj - December


Vitkål har varit en populär bas i svensk husmanskost ända sedan 1100-talet när den spred sig upp från södra Europa.


Formen är ett runt huvud som har tätt åtsittande blad. Vitkål är likt all kål väldigt nyttig med alla dess vitaminer och mineraler, främst C-vitamin, betakrotin (A-vitamin), kalcium och järn. Vitkål är redo att skördas när huvudet har blivit fast och knutit sig helt. Vitkål skördas för hand.


Vitkål ska förvaras mycket svalt, därför är det kalla kylskåpet att rekommendera, gärna i en påse så att bladen inte torkar ut.

 

Vitkål förekommer i de traditionella maträtterna kålpudding och kåldolmar, men smakar utmärkt råriven i salladen eller som grund till den goda och lättlagade coleslawen eller i alla varianter av rawslaw recept.

Ellenholm & Vadensjö

Kustvägen 146

261 75 ASMUNDTORP

Munkebäcks gård • Toftavägen 147 • 261 76 Asmundtorp

Instagram @ellenholm_vadensjo
Facebook

© Ellenholm & Vadensjö Jordbruks AB.  Alla rättigheter förbehållna.

Hemsidespartner