Hållbar svensk odling i generationer

Spetskål


(Brassica oleracea var. capitata for. alba subv. conica)

Säsong Juni - December


Spetskål är en form av vitkål som har ett spetsig form och som är löst knutet. Med en söt smak och kryddig eftersmak, överträffas den vanliga vitkålen i smakhänseende. Spetskål är likt all kål nyttig med alla dess vitaminer och mineraler, främst vitamin C, vitamin A, kalcium och järn.  När huvudet på Spetskålen börjar knyta sig, är det dags för odlaren att skörda. Skördearbetet görs för hand genom att skära av plantan med kniv.


Spetskål trivs i en svalare miljö och förvaras bäst i kylskåpet, gärna i en plastpåse. Spetskålen gör sig god i soppor, grytor och råriven i salladen. Spetskålen är också god att grilla. Dela den på mitten, ringla över olja, tillsätt salt och peppar innan du lägger den på grillen med ytterblanden nedåt. Här kommer ett tips på ett supergott och enkelt recept på spetskålen.

Ellenholm & Vadensjö

Kustvägen 146

261 75 ASMUNDTORP

Munkebäcks gård • Toftavägen 147 • 261 76 Asmundtorp

Instagram @ellenholm_vadensjo
Facebook

© Ellenholm & Vadensjö Jordbruks AB.  Alla rättigheter förbehållna.

Hemsidespartner