Hållbar svensk odling i generationer

Dill


(Anethum graveolens)

Säsong Juni - Oktober


Dill är en mycket populär krydda i Sverige. Det är en gammal medicinalväxt och kryddväxt som ursprungligen kommer från medelhavsområdet. Man skiljer på krondill och bladdill. Krondill används till kräftor och inläggningar, medan bladdill är god i bland annat såser, kokning av kött och i grytor till fisk och skaldjur.


Själva blommorna (dillkronor), balden och fröna använder man som en krydda. I Indien ingår dillfrön i olika curryblandningar. Kronorna och bladen används fördelaktigt till potatis och kräftor. Smaken beror på en flyktig olja med starkt aromatisk smak och stickande doft.

Dem flesta färksa örtkryddor bör hanteras med stor försiktighet. Bevara din dill i en plastpåse i kylskåpet.

Ellenholm & Vadensjö

Kustvägen 146

261 75 ASMUNDTORP

Munkebäcks gård • Toftavägen 147 • 261 76 Asmundtorp

Instagram @ellenholm_vadensjo
Facebook

© Ellenholm & Vadensjö Jordbruks AB.  Alla rättigheter förbehållna.

Hemsidespartner